2009. november 13., péntek

Világvége?

Tegnap megnéztem a moziban a 2012 című filmet.
Röviden: mint az köztudott, a maja naptár 2012 december 21-én véget ér. Ezt az "apokalipszis-mániások" persze a világ végével azonosítják, és pánikolnak miatta rendesen. (Mint volt ez 2005-ben és 2006-ban is: 2005.05.05. & 2006.06.06. --> és lám, még mindig itt vagyunk!) A film lényegében arról szól, hogyan válik a "jóslat" valóra: egy hatalmas természeti katasztrófa sújtja a Földet, aminek következtében tulajdonképpen az egész bolygó képe átrendeződik, és persze több milliárdan halnak meg. S persze ahogy az már lenni szokott, az amerikaiak jönnek rá legelőször a dologra, és próbálják menteni a menthetőt. (Persze szokásos undorító módon...). Hatalmas bárkákat építenek (apró bibliai utalás...), minden állatfajból egy pár, blabla. Csakhogy az embereknek jegyet kell venni - ami egymilliárd euró per fő. Ebből sejthető, hogy kiknek lesz helyük... Másik oldalról meg persze ott van a balfék író, akit még a saját fia is lúzernek tart, az exneje meg egy plasztikai sebésszel kavar... és aki persze a film végére a szemünk előtt válik hőssé.
A tipikus hálívúdi kliséktől eltekintve (száguldozás egy limuzinnal, miközben szó szerint egy kráterbe zuhan a város - persze nem esik rá semmi, nem karambolozik, nem esik bele egy "lyukba" se, egy összesen kb öt órán részt vett hobbi repülőgép-vezető simán elvezet egy hatalmas teherszállító gépet, satöbbi) igazán látványos, és -számomra legalábbis-hiteles alkotás. Személy szerint "besza-behu", miközben a szó szoros értelmében összedőlt a világ, tűzhányók törtek ki és hatalmas cunamik árasztották el a világot.
Persze nem azért volt annyira "hiteles" -talán nem is ez a legmegfelelőbb szó rá-, mert hiszek az ilyen világvége-jóslatokban, hanem mert annyira tönkretettük már ezt a szerencsétlen bolygót, hogy őszintén szólva már simán el tudnék képzelni egy hasonló kaliberű természeti katasztrófát, még ha nem is a közeljövőben.
A film után persze a barátnőmmel a padlót figyeltük, mikor kezd el repedezni a lábunk alatt, meg az épületek tetejét, mikor omlik ránk és hasonlók. (Vicces, hogy a legdurvább horroron is maximum csak nevetek egyet, egy sima katasztrófafilmtől meg összecsinálom magamat. XD)
Így 24 óra távlatából már nem parázok, csak egy jó filmélményként gondolok vissza rá, és ugyanúgy nem hiszek ebben a maja apokalipszis-jóslatban, mint eddig - de azért kicsit utánanéztem a dolognak, biztos ami biztos. XD


"Akik ismerik a maja naptárban rejlő próféciát, azok tudják, hogy már nem sok időnk van hátra. Dr. Karl S. Kruszelnicki ausztrál fizikus, több best-seller populáris tudományos könyv írója, úgynevezett "tévhitológus" beleásta magát a maja írásokba, hogy végére járjon a dolgoknak.

Szögezzük le mindenek előtt, hogy világvégéről szóló jóslatok mindig is léteztek. Legutóbb 2005. május 5-én volt egy kisebb pánikhullám, amikor a három ötös szám mellett az összes bolygó egy vonalba sorakozott volna fel, az együttállás azonban nem jött létre, és még mindig itt vagyunk ezen a kies sárgolyón, bár nincs kizárva, hogy egy együttállás esetén is ugyanez lett volna a helyzet.

A Maja civilizáció Amerika északi és a déli kontinense között helyezkedett el, Mexikó déli területeitől Honduras nyugati részéig terjedt. Virágkorát i.sz. 250 és 900 között élte, így a spanyol megszálláskor már túljutottak a csúcson. A maják rendelkeztek az amerikai őslakosok között az egyetlen fejlett írott nyelvvel, városaik rendkívül látványosak és sűrűn lakottak voltak, kifinomult matematikai, csillagászati és naptár rendszereket fejlesztettek ki. Elképesztően precíz méréseket hajtottak végre szabad szemmel is, csillagászaik pontosabban határozták meg a holdhónapot, a Vénusz mozgását és az évet, mint az ókori görögök. Ezekből az apró csodákból származik az ominózus naptáruk is, ami sokak szerint 2012-re jövendöli a világ végét.

A majáknak számos naptáruk volt, mivel az időre egy szent vagy spirituális ciklusok hálójaként tekintettek. Így míg a gregoriánus naptár a napokat társadalmi, adminisztratív és kereskedelmi célokkal rendszerezi, a maja naptárban számos vallási elem is közrejátszik. Például minden napnak volt egy védőszelleme, ami éppen kedvezhetett az utazásnak, míg balszerencsét hozott a kereskedésre. Naptárjaik egyike volt az úgynevezett Hosszú Számítás, amit i.e 355 körül állítottak fel, kezdő dátuma pedig 0.0.0.0.0 volt, ami a Gergely-naptár szerint i.e. 3114 augusztus 11-nek felelt meg. A maja Hosszú Számítás naptár 2012. december 21-én éri el a 13.0.0.0.0 dátumot.

Kruszelnicki ismertetése szerint a naptár az alábbi módon működik. Mi jellemzően a tízes számrendszert alkalmazzuk, ezzel szemben a maják a húszas számrendszert részesítették előnyben, ezért naptárjuk minden "rubrikája" 20 számot tartalmazott, melyek 0 és 19 között futottak. Az egész egy kicsit az autók kilométerórájához hasonlít, azzal a nagy különbséggel, hogy a gépjármű számkereke 0 és 9 között forog. Az öt értékhely közül a jobb szélső a napokat számlálja, 19-nél átfordul nullára, a mellette elhelyezkedő pedig 1-re vált (0.0.0.1.0).

Tehát ha 0.0.0.0.1 egy napot jelent és 0.0.0.1.0 húsz napot, akkor 0.0.1.0.0 nagyjából egy évet, 0.1.0.0.0 húsz évet, 1.0.0.0.0 pedig megközelítőleg 400 évet. Ezzel a módszerrel jön ki az eredmény, mely szerint a maja naptár 2012. december 21-én 13.0.0.0.0-on fog állni. 0.0.0.0.0 és 13.0.0.0.0 között 5126 év van. Egyes kutatók azt bizonygatják, hogy ezen a ponton a naptárnak le kellene nullázódnia és újra kellene indulnia, míg mások szerint folytatódnia kell és az elvnek megfelelően el kell számlálnia 20-ig, majd ekkor nullázódik.

Jelenleg még nincs elég információnk arról, hogy melyik nézet a helyes, de ha a számlálás a húszas számrendszer elvének megfelelően folytatódik, akkor az teljes egészében lerombolja a maja világvége elméletet, legalábbis ami 2012-t illeti. Mégis időzzünk egy kicsit a tizenhármas konspirációnál, javasolja Kruszelnicki.

2012. december 21-re igen sok mindent jövendölnek, a "nukleáris holokauszttól" a Földön átfolyó kozmikus energia harmonikus konvergenciájáig, ami megtisztítja és egy magasabb rezgési szintre emeli bolygónkat. Ezek a dicső események szépen kipusztítják az emberiség nagy részét, de ha ez nem lenne elegendő, még az Északi és a Déli-sark is szét fog válni. Szóval van itt éppen elég feltételezett probléma, ami elég erős alapot ad annak, hogy a civilizációnk 2012-re eltűnhet a színről. Az egész azonban két helyen sántít, teszi hozzá Kruszelnicki.

Először is, ha egy naptár eljut egy ciklus végéhez, akkor egyszerűen átfordul és belekezd egy új ciklusba. Saját nyugatinak nevezhető társadalmunkban december 31-ét nem a világvége, hanem egy újabb január 1. követi. Tehát ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a maja naptár nem megy tovább a bűvös 13-nál, akkor készüljünk fel, hogy újra 0.0.0.0.1-et fog mutatni, vagyis a jó öreg december 22-ét, amikor már valóban csak pár napunk van a karácsonyi ajándékok beszerzésére - ha valaki a világvége hangulatban elfeledkezett volna szeretteiről. A másik probléma, hogy mindig is nehéz volt jóslatokba bocsátkozni, különösen, ami a távoli jövőt illeti."


+ ez is érdekes: http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/200811/2012_a_retteges_eve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése